Politia vrea sa sanctioneze agresivitatea in trafic. Sper sa si poata

Sunt sigur că aţi fost, măcar o dată, martorii sau chiar victimele unei agresiuni în trafic. Fenomenul e atât de răspândit în România încât e imposibil să nu ai de-a face cu aşa ceva. În prezent, Codul Rutier nu are nici o prevedere referitoare la agresivitatea participanţilor la trafic, cu excepţia „proferării de injurii sau folosirii de gesturi obscene(care, fie vorba între noi, au fost introduse în principal pentru a proteja agenţii de circulaţie, nu şoferii). Acum se vrea o extindere a definiţiei comportamentului agresiv în lege, astfel încât să poată fi sancţionate o serie de fapte de acest gen ce au loc pe şoselele patriei.

Proiectul de modificare a Codului Rutier propune suspendarea automată a permisului de conducere pentru acele persoane care se fac vinovate de agresiune, pe o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an. Asta pe lângă sancţiunile penale aferente faptelor violente comise, ce pot merge de la amenzi până la închisoare, în funcţie de gravitatea agresiunii. Eu zic că e prea puţin. Ai dat cu ciocanul în cap pietonului care traversa regulamentar? Puşcărie şi anularea permisului pe loc. Astfel de animale nu au ce căuta la volanul unei maşini.

Iată acum câteva exemple de conduită agresivă mai „soft” pe care s-au gândit să le sancţioneze poliţiştii: „depăşirile repetate, în zigzag ori frânarea bruscă, slalomul printre maşini„. Doar atât?? Păi să vă mai spun eu câteva. Flash-urile şi claxoanele. În România, poţi fi „flash-uit” pe autostradă pentru că depăşeşti alte maşini şi astfel stai în calea celui care vine din spate cu 200 km/h. Dacă nu te dai la o parte (pentru că n-ai unde), eşti orbit pur şi simplu cu faza lungă, iar bizonul foloseşte tot arsenalul din dotare: claxoane, apropiere excesivă de maşina ta, manevre de intimidare.

Să vă mai spun? Claxonatul nejustificat la semafor. De câte ori n-aţi fost claxonat deşi semaforul abia se făcuse verde şi eraţi deja în mişcare? Sau de câte ori nu v-a tăiat calea un astfel de specimen fără să semnalizeze, punându-vă în pericol atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi şoferi? Exemple ar mai fi şi aştept şi de la voi altele.

Problema care se pune acum e următoarea. Iniţiativa e bună, însă cum se va aplica? Normal, atunci când de faţă este un poliţist, acesta va fi obligat să se sesizeze şi să-i sancţioneze pe şoferii agresivi (teoretic). Însă ce ne facem când nu e nimeni de faţă decât noi şi agresorul? Cum dovedim că am fost agresaţi? Aici e problema şi cred că va fi o problemă foarte delicată de reglementat.

Via | Gândul

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

2 comentarii la „Politia vrea sa sanctioneze agresivitatea in trafic. Sper sa si poata”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.