Polo se innoieste la Geneva

polomic.jpgPoate cea mai importantă premieră a Salonului Auto de la Geneva este noua generaţie a lui Volkswagen Polo, a cincea din 1975 încoace. De ce importantă? Pentru că este noul model de clasă mică al celui mai mare constructor european, într-o perioadă de criză economică în care maşinile mici au întâietate în preferinţele clienţilor. Succesul lui Polo poate însemna o gură de oxigen pentru VW într-un moment în care tot ce e poziţionat deasupra lui Golf nu prea se mai vinde.

polo1.jpg

Spre deosebire de noua generaţie a lui Golf (care, între noi fie vorba, e mai mult un facelift), Polo chiar este un model complet nou faţă de predecesorul său. E mai mare, foloseşte o platformă tehnică proaspătă (inaugurată de Seat Ibiza anul trecut) şi are un design diferit. Polo a crescut în lungime şi lăţime (cu 36, respectiv 32 mm), însă e mai scund cu 13 mm, acest din urmă fapt contribuind la o alură mai sportivă faţă de generaţia anterioară. Designul este conservator, tributar noului Golf mai ales la partea frontală, dar plăcut per ansamblu. Aştept cu interes poze cu versiunea în trei uşi.

polo2.jpg

În ciuda majorării gabaritului, Volkswagen anunţă o scădere a masei cu 7,5 procente, ceea ce se traduce în primul rând printr-un consum redus de carburant, dar şi printr-o agilitate crescută. Că tot veni vorba de consum, patru din cele şapte motorizări cu care va debuta noul Polo sunt premiere: este vorba de micul dar potentul 1.2 TSI de 105 CP şi de noul motor diesel commonrail de 1,6 litri, oferit în trei versiuni de putere: 75, 90 şi 105 CP. Mai mult, cele mai puternice motoare vor beneficia şi de transmisie DSG cu şapte trepte, o premieră în acest segment. Rămân în continuare motoarele aspirate pe benzină de 1,2 litri (60 sau 70 CP) şi de 1,4 litri (84 CP). Componenta ecologică nu a fost neglijată, astfel că Volkswagen oferă în continuare versiunile BlueMotion. Constructorul anunţă un consum mediu de 3,8 litri/100 km pentru Polo 1.6 TDI BlueMotion (90 CP) şi 96 g/km emisii CO2, cifre care fac din Polo cel mai economic şi mai puţin poluant automobil cu cinci locuri din lume.

polo3.jpg

La capitolul siguranţă, Volkswagen se laudă că noul Polo a fost conceput din start pentru a îndeplini cele mai noi norme EuroNCAP de acordare a punctajului maxim de cinci stele. Mai mult, versiunea europeană va fi oferită standard cu ESP! Producţia noului Polo începe luna aceasta la uzina din Pamplona (Spania), startul vânzărilor dându-se în iulie. Nimic despre preţuri deocamdată.

polo4.jpg

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.