Renault ataca scuterele cu Twizy Z.E.

Priviţi fotografiile cu atenţie: ceea ce vedeţi nu e un concept-car, ci o maşină de serie! Renault o va construi începând cu 2011 şi probabil că aceasta va fi pentru autovehiculele electrice ceea ce a fost Ford Model T pentru cele convenţionale. Conceput ca un autovehicul exclusiv urban, Twizy Z.E. are două locuri amplasate în tandem (ca la motociclete) şi dimensiuni minuscule: 2,32 metri lungime, 1,19 metri lăţime şi 1,46 metri înălţime.

Puţin mai mare ca un scuter, dar mult mai sigur

Faţă de cel mai mic automobil disponibil pe piaţa românească, Smart ForTwo, Twizy Z.E. este mai scurt cu 37 de centimetri şi mai îngust tot cu 37 cm. Vă imaginaţi cum se va strecura prin traficul aglomerat micul Renault, mai ales că are şi o rază de bracaj de numai 3,4 metri? Dar poate şi mai interesant ar fi să-l comparăm cu un scuter.

Să luăm de exemplu popularul Vespa LX50. Are 1,75 metri lungime şi 0,74 metri lăţime. Prin comparaţie cu Twizy Z.E., scuterul italian este cu 57 centimetri mai scurt şi cu 45 centimetri mai îngust. Aşa că micul Renault poate fi încadrat între un scuter şi un automobil, având însă avantaje faţă de primul, în ciuda dimensiunilor mai mari: este acoperit şi este mult mai sigur, dispunând de o structură de siguranţă, centuri şi airbag pentru şofer. Aşa că pasagerii nu vor fi obligaţi să poarte căşti.

E clar că oamenii cu „microbul” celor două roţi în sânge nu vor renunţa la scuterele lor, însă ceilalţi, care folosesc acum scutere de nevoie, vor lua în considerare cu siguranţă Twizy Z.E. Acesta va avea două versiuni, de 9 şi 20 cai-putere, prima putând fi condusă fără permis. Viteza maximă a acesteia va fi de 45 km/h, pe când cea mai puternică va atinge 75 km/h.

100 km autonomie, încărcare completă a bateriei în 3 ore

Ambele versiuni vor avea o autonomie maximă de 100 km, conform normei NEDC (New European Driving Cycle). Motorul electric va fi alimentat de la baterii cu o capacitate de 7 KWH, amplasate sub scaunul şoferului.  Acestea vor putea fi încărcate la o priză de acasă, timpul necesar pentru o încărcare completă fiind de 3 ore (pentru o reţea de 220 V şi 10 A).

La fel ca la restul gamei Z.E., bateriile vor fi închiriate cumpărătorului maşinii, preţul lor încă foarte mare determinând această soluţie. Nu va fi o chirie foarte mare însă, având în vedere că pentru bateriile mai mari ale lui Fluence Z.E. clienţii vor plăti 67 euro + TVA. Clar va costa mai puţin lunar decât benzina necesară pentru a acoperi aceleaşi distanţe.

Preţ neoficial: circa 5.000 euro

Twizy Z.E. va avea o masă proprie de 450 kg, din care doar bateriile vor cântări 100 kg. Există şi spaţii de depozitare: unul de 31 de litri sub scaunul din spate (care poate fi încuiat şi extins la 55 de litri), două de câte 10 litri şi unul de 6,5 litri. Preţul lui Twizy Z.E. va fi similar celui pe care Piaggio îl cere pentru triciclul MP3: circa 5.000 euro, fără taxe.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

2 comentarii la „Renault ataca scuterele cu Twizy Z.E.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.