Singura noutate Dacia la Geneva a fost anuntul ca va participa la Pikes Peak cu un Duster de 850 CP

Dacia face doar act de prezenţă la Geneva, standul constructorului român fiind lipsit complet de noutăţi. Dacă alţi constructori au prezentat concepte, modele de serie sau măcar linii de echipare noi, Dacia a preferat să aducă la salon gama de modele deja cunoscută. Singura noutate notabilă este anunţul participării mărcii româneşti în cea mai renumită competiţie de hill climbing din lume, Pikes Peak International Hillclimb.

Departamentul Renault Sport Technologies va construi un bolid Duster de circa 850 CP cu care Dacia va ataca temutul traseu montan din Colorado, SUA. După participarea doi ani la rând în Trophee Andros, rezultată de fiecare dată cu locul secund la finalul competiţiei desfăşurate pe gheaţă, iată că Dacia face un pas mare către lumea bună a motorsportului mondial, Pikes Peak fiind la un cu totul alt nivel decât Trophee Andros.

Duster-ul special pentru Pikes Peak nu va fi însă pilotat tot de Alain Prost, ci de  Jean-Philippe Dayraut, specialist al curselor pe gheaţă şi actualul lider din clasamentul general al Trophee Andros. Ambiţiile în legătură cu Pikes Peak sunt destul de mari, comunicatul de presă precizând că „Dacia nu crede că principalul lucru e să participi”, aşa cum spunea Pierre de Coubertin. E bine că sunt optimişti, să sperăm că au şi motive. Mai multe amănunte despre bolidul de 850 CP vor fi oferite de Dacia în perioada următoare.

Pikes Peak este cea mai grea competiţie de hill climbing din lume, traseul lung de 20 kilometri având 156 de viraje şi o diferenţă de altitudine între start şi sosire de 1439 metri. Suprafaţa de rulare alternează asfaltul cu pământul, iar motoarele pierd circa 30% din putere cu cât se apropie de finish, amplasat la altitudinea de 4301 metri. Aerul rarefiat pune la încercare şi piloţii, încetinind reflexele şi scăzând puterea musculară. Ca să vă faceţi o idee mai bună despre ce înseamnă Pikes Peak, urmăriţi renumita urcare a lui Ari Vatanen din 1990, pe Peugeot 405 T16.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Un comentariu la „Singura noutate Dacia la Geneva a fost anuntul ca va participa la Pikes Peak cu un Duster de 850 CP”

  1. Se pare ca cei de la dacia se implica in cat mai multe chestii pot. Nu ar fi rau sa vezi si ceva calitate in masinile ce le scot, inafar de plasticaturi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.