Super GTI cu tractiune integrala?

gtiChiar dacă noul GTI, bazat pe Golf VI, nu a apărut încă pe piaţă, Volkswagen ne pregăteşte deja o versiune mai „hardcore” a celebrului său hot-hatch. Conform revistei britanice CAR, constructorul din Wolfsburg va aduce în toamnă la Salonul Auto de la Frankfurt un super GTI, cu tracţiune integrală şi peste 260 cai-putere, urmând ca în iarnă să demareze vânzările.

Denumit GTI-R, acesta va înlocui în gamă „burghezul” R32, devenind vârful gamei Golf. Numai că nu va mai avea sub capotă acelaşi gurmand V6 de 3,2 litri, ci cunoscutul 2.0 turbo de pe GTI, într-o versiune dopată în stilul Audi S3 (265 CP). Pare impresionant faţă de GTI-ul stock, însă dacă ne gândim la Ford Focus RS şi ai săi 305 cai-putere (şi tracţiune faţă), GTI-R nu mai mai e chiar atât de „hardcore”. Mai ales că tracţiunea integrală înseamnă automat kilograme în plus (adică performanţă în minus).

Ei bine, Volkswagen s-a gândit la asta şi, pentru a anula greutatea suplimentară dată de sistemul 4×4, va supune GTI-ul R unei cure de slăbire. De unde se vor tăia kilogramele în plus încă nu se ştie, dar e sigur o schimbare de optică faţă de greul R32, care deşi avea 50 de CP în plus faţă de GTI (ca să nu mai vorbim de tracţiunea integrală), era doar cu jumătate de secundă mai rapid la acceleraţia de la 0 la 100 km/h.

GTI-R va trebui să fie mult mai rapid decât GTI ca să-şi justifice statutul. Şi preţul, care în mod sigur nu va fi mic. Sper însă că diferenţa de preţ faţă de GTI-ul normal nu va fi la fel de mare ca în cazul lui R32 pentru că atunci nu-i prevăd un viitor prea strălucit noului R.

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

Un comentariu la „Super GTI cu tractiune integrala?”

  1. Pingback: Auto-blog.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.