Taxa auto va scadea cu 30% pentru (aproape) toate motorizarile

Modul jenant în care guvernanții României s-au jucat cu taxa auto în ultimii ani le arată foarte bine incompetenţa. Pornită ca taxă de primă înmatriculare, transformată apoi în taxă de poluare şi modificată de prea multe ori ca să mai știe cineva cum stă treaba de fapt, taxa auto e cel mai bun indicator al nivelului de civilizaţie la care ne aflăm. Teoretic, suntem ţară membră a Uniunii Europene (adică facem parte dintr-o piaţă comună), practic avem încă taxe vamale la importul de automobile. La urma urmei, ce este această taxă auto dacă nu o taxă de import protecționistă?

Ei bine, semnalele venite din Vest arată că UE s-a cam săturat de jocul de-a taxa auto al României, aşa că ne-a dat două opţiuni: fie România renunţă complet la această taxă şi returnează banii celor care au plătit-o până acum (vreo 750 milioane euro), fie reduce taxa și aplică aceleași condiţii de taxare automobilelor deja înmatriculate în România cu ocazia primei revânzări.

Bineînțeles că ai noștri au ales doua variantă, astfel că proprietarii mașinilor intrate în țară înainte de 1 ianuarie 2007 (deci care nu au plătit taxa) vor constata în momentul în care vor dori să le vândă că nu le va cumpăra nimeni, întrucât cumpărătorul va trebui să achite pe lângă prețul mașinii și taxa de „a doua înmatriculare”. Frumos, nu?

Vestea cât de cât bună este că o dată cu introducerea acestei noi taxe pentru mașinile deja înmatriculate, taxa de poluare inițială va fi redusă cu 30% comparativ cu nivelul actual, indiferent de norma antipoluare a mașinii, cu excepția motoarelor Euro 5, pentru care va rămâne identică. Acest lucru reiese din proiectul ordonanței de modificare a taxei auto obținut de Mediafax. Totodată, pentru mașinile cele mai poluante din categoria non-euro, taxa va fi redusă cu un procent mai mic sau deloc.

Conform noii grile de calcul, pentru mașinile cu motoare Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 și non-euro taxa va scădea cu 30% indiferent de capacitatea cilindrică, cu excepția motoarelor non-euro de 2.001-3.000 cmc, pentru care scăderea va fi de doar 12%, precum și a celor de peste 3.000 cmc, pentru care taxa nu se va modifica. Nici motoarele Euro 5 nu vor beneficia de reducere, pentru că s-a considerat că taxa percepută pentru acestea este deja la un nivel redus.

În prezent, o motorizare Euro 5 de 1.100 cmc este taxată cu 116 euro în cazul unei maşini noi şi cu 91 de euro în cazul unui autoturism vechi de doi ani. O maşină Euro 5 de 2.000 de cmc veche de doi ani este taxată cu 507 euro, iar una Euro 5 de 3.000 cmc veche de doi ani cu 1.541 euro. Pentru o mașină nouă Euro 5 de 3.000 cmc taxa se ridică la 1.950 euro.

Sursa: Mediafax

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

4 comentarii la „Taxa auto va scadea cu 30% pentru (aproape) toate motorizarile”

  1. Ceausescu a murit probabil nevinovat… ce ii impiedica oare pe romani sa nu scoata AGP-URILE SA-I DEPRIME PE FRAIERI.

  2. Corect ar fi o taxa de poluare platita anual… poluarea nu are de-a face cu prima sau a doua inmatriculare cauzata de schimbarea proprietarului.

  3. E clar ca banii dati pe taxa nu vor mai fi returnati, mai grav e ca acum vor sa ia bani de la cei care nu au platit taxa pentru ca nu exista la acea data! E incredibil, dar adevarat…

  4. Ca la tampiti. Astia nu mai stiu de unde sa scoata bani si acuma tot incearca, ba cu una, ba cu alta. Banii platiti nu o sa ii mai vada nimeni pana`i cucu( nu uitati ca traiti in Rromanica).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.