Tesla Model S: cea mai frumoasa masina electrica

tesla1După Tesla Roadster, a cărei caroserie este preluată de la Lotus Elise, tânăra companie auto californiană vine cu un model original, al doilea din scurta sa existenţă. Este vorba de sedan-ul cu propulsie electrică Model S, care va costa 49.900 dolari şi va fi produs într-o cadenţă de 20.000 exemplare anual, începând din 2011. Preţul este cu tot cu reducerea de 7.500 dolari oferită de statul american şi corespunde setului de baterii capabil să furnizeze o autonomie de 250 kilometri. Vor urma şi baterii mai durabile, care vor oferi suficientă energie pentru a parcurge 370 sau 480 kilometri cu o singură încărcare.

7 locuri

Faptul că este o maşină electrică prezintă şi alte avantaje. Astfel, Tesla Model S poate primi la bord şapte pasageri: cinci adulţi şi doi copii, aceştia din urmă în scaune dispuse faţă în faţă, amplasate sub lunetă, în tradiţionalul portbagaj. Există însă loc şi pentru bagaje, sub capota din faţă. Bordul este curat, fără multe butoane, mulţumită celor două touchscreen-uri, cel central de 17 inch fiind compatibil cu transmisii 3G şi navigare pe internet.

0-100 km/h în 5,5 secunde

Model S este propulsat de un motor electric alimentat de 8.000 de celule dispuse în podeaua maşinii şi cuplat la o transmisie cu o singură treaptă, cuplul maxim fiind disponibil de la prima apăsare a pedalei şi constant până la viteza maximă. CEO-ul companiei, Elon Musk, susţine că Model S va accelera de la 0 la 100 km/h în 5,5 secunde, urmând ca la o versiune sport ulterioară cifra să coboare „mult sub 5 secunde„. Coeficientul aerodinamic este excelent, 0.27, faţă de 0.35 la Tesla Roadster.

Încărcare completă în 4 ore

Bateriile se reîncarcă complet în patru ore la o priză de 220 V şi în 45 de minute parţial. Tesla va oferi o garanţie de 3-4 ani pentru maşină şi de 7-10 ani pentru baterii. Un set de baterii va costa „mult sub 5000 dolari„, conform aceluiaşi Musk. Maşina va cântări 1.800 kg, din care 540 kg doar bateriile. Tesla lucrează cu statul american pentru înfiinţarea unei reţele de staţii puternice de reîncărcare, unde va fi posibil ca în 5-8 minute bateriile să fie complet încărcate, „mai rapid decât un plin de benzină„.

Destul de multe incertitudini, însă e clar că Tesla se află pe drumul cel bun. Dacă versiunea de serie va fi la fel de bună precum promite acest concept, am putea asista la o revoluţie în industria auto mondială. Până atunci, mai aşteptăm.

Via autoblog.com

Publicat de

Dan Mihalascu

Mă numesc Dan Mihalaşcu şi sunt, ca mulţi dintre voi, un pasionat de automobile şi motorsport. Începând din 2003 am lucrat în presa auto, astfel că am avut norocul ca jobul meu să coincidă cu pasiunea. În aceşti ani de presă am scris la AutoMondial, ProSport, Gazeta Sporturilor, autoevolution.com şi am colaborat cu Ziare.com. Din noiembrie 2011 până în martie 2013 am scris pentru Inautonews.com, iar din martie 2013 până în octombrie 2015 am scris pentru Carscoops. Din octombrie 2015 până în august 2018 am activat ca editor la DriveMag, iar în prezent colaborez din nou cu Carscoops. Ca orice pasionat de automobilism, am visat şi eu să fiu pilot de curse, măcar pentru o zi. Visul mi s-a îndeplinit în 2007, când am debutat în Campionatul de Viteză în Coastă al României, cu ajutorul tatălui meu. Am participat tot sezonul 2007, precum şi la trei etape din 2008, reușind două clasări pe podium la clasa H2 la VTM Straja (Alba) în 2008 (locul 1) și la VTM Buzău în același an (locul al 2-lea). Acest blog auto l-am început în 2008, fiind probabil primul blog de profil din România. Auto-blog.ro se vrea a fi nu doar o sursă de informare pentru împătimiţii domeniului auto, ci mai ales un loc în care aceştia să interacţioneze, să vorbească despre maşinile lor şi despre experienţele lor. Nu în ultimul rând, acest blog este 100% independent, nefiind afiliat nici unui producător auto şi nici unei instituţii de presă. Tot ceea ce veți citi aici este trecut prin filtrul meu (destul de critic ar zice unii), iar singura cenzură este cea a bunului-simţ. La adresele de e-mail de mai jos puteți trimite comunicate de presă legate de domeniul auto, invitații la evenimente sau orice alte mesaje sau întrebări care au legătură cu acest blog și cu mașinile. Contact: E-mail: dan.mihalascu [at] auto-blog.ro sau autoblogrou [at] gmail.com

2 comentarii la „Tesla Model S: cea mai frumoasa masina electrica”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.